perjantai 19. tammikuuta 2018

Lumikenkäilyä

Tammikuu on kumma kuukausi, se saa ihmiset liikkumaan ja kaikentyyppinen itsensä kurittaminen on suosiossa. Minäkin kaivoin sukset esille ja jonkun radio-ohjelman seurauksena kävin kaivamassa vielä harvemmin tarvittavat talviurheiluvälineet, lumikengät esille. Meillä on pieni tavoite yhdessä Parikkalan fyssarin Partasen Harrin kanssa eli kesäksi kuntoon. Tästä päähänpinttymästä johtuvat meikäläisen kävelylenkit ja nyt vieläpä hiihto ja lumikenkäily. Pienin askelin tässä edetään, hosumalla ei tule kuin pi... ä. kakaroita!

Varpuspöllö onnistui saalistamaan kotiruokinnalta keltasirkun. Pääsin näkemään kun varpuspöllö syöksyi sirkun kimppuun, lensi saaliin kanssa pihatammeen ja hetken kuluttua lähimetsään nauttimaan saaliistaan. Se oli keltasirkun loppu! Tänään on 16.1. ja päivä on selkeä mutta pirun kylmä, tuuli tekee alle kympin asteen pakkaslukemat vähintäin kaksinkertaisiksi. Ei tee mieli mennä ulos kuin pakon edestä. Huomasin ruokinnalla kolme käpytikkaa, se oli hieno asia. Varmaankin viime kesän poikanen on vielä kotitanhuvilla.

Keskiviikkona 17.1. kävin antamassa ääneni presidentin vaaleissa ja muutenkin isolla kirkolla. Pihalla on kova lumimyteri joten sinne ei ole asiaa, mitä nyt lämmittämässä käyn. Kyllä sinne sitten lumisateen jälkeen ehtii hyvin kävelemään kolan kanssa. Linturuokinnalla ei ollut mitään ihmeellistä, ainoastaan pikkuvarpusten parvi nousi yläilmoihin. Pääsin hyvin niiden määrän arvioimaan ja tulin huimaan tulokseen 40 lintua. Parveen on pakko olla tullut pivoja lähialueilta. Tiaisia arvioisin olevan parinkymmenen linnun verran kumpaakin sorttia, kuusitiaisia on ainakin kaksi eri yksilöä ruokinnalla. Yksinäinen räkättirastas käy tyhjentämässä niitä pihlajanmarjan oksia joita olen viime syksynä kerännyt talteen ja nyt talven kiristäessä otettaan laittanut niitä ruokinnalle esille.

Kävin koekävelemässä lumikengillä ja hyväksi jälleen havaisin vaikka lunta ei ollut reilu kymmenen senttiä mutta oli kuitenkin. Sitten vielä ennen illan hämärtymistä kävin hiihtämässä samoin tuossa kotipellolla. tein pari kierrosta ja huomasin että hiihto on hyvää harjoitusta hartioille ja käsille. Tänään 18.1. olikin vuorossa pientä kolausta, lumi oli hyvin kevyttä pakkaslunta joten kolan ulkoiluttanista se oli. Tein parisen tuntia hommia, samalla tein naapurin piha-alueen. Linnustollisesti päivä oli niiden tavallisten talvilintujen lentelyä.

Viikonloppu on edessäpäin, nyt on kolme viikkoa jo hoidettu tätäkin vuotta.Olo oli eilisen kolaamisen jäljiltä yllättävän voipunut joten nukuin tänään hieman pitempään. Nyt istun jälleen koneen ääressä ja katselen kuinka asiat oikein ovat. Mustarastas koiras yllätti ja lenteli tuossa ruokinnalla, hienoa että sekin näyttäytyi. Kuten Partasen Harri on todennut , sillä linnulla ei ole suojaväritys kohdillaan näin talvella. Korppipariskunta lenteli tuossa aivan yläpuolellamme, olisko jo orastavaa soidinlentelyä. Yksinäinen punatulkku, koiras sekin, istui ruokinnan yläpuolisessa pihlajassa. Käpytikka, sekin vielä koiras yksilö, kävi ruokinnalla maistelemassa talipötköä. ehkä se halusi huomauttaa että talit alkavat olla kaluttuja, lisää halutaan! Siis tuumasta toimeen ja talin lisäykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti