lauantai 23. maaliskuuta 2019

Joutsenet sulassa ja Harjunmäen avauskeikka 22.3

Näin tänään 20.3. kaksi joutsenta siinä pienessä sulassa joka on Lavajärven itäpäässä. Olisivatko siinä tulevat pesijät? Ainakin "merkit" viittaavat siihen. Sehän olisi upeaa saada tyylikäs laulujoutsen pesimään  tähän järven itäpäähän. Seurataan tilannetta. Olin aamulla ennen seitsemää jo terassilla, oli hieno aamu, taivas pilvetön ja jonkinlainen tuuli oli vallalla. "Harjoittelin" heräämistä kun eihän sitä osaa nukkua näin kevätaamuisin. Toivoin kuulevani teeren pulputusta mutta toiveeni oli turha. Viime yönä oli lehtopöllö äänessä, tällä kertaa se ei ollut "kotipöllö" vaan ääntelijä oli 3 km järven takaa. Saman aikaa myös joutsenten kailotusta kuului aika aktiivisesti järven länsipäästä, olisiko ollut Lavajoelta, siellä ainakin on sulaa.

Torstai 21.3. oli hyvä päivä muuttajille, hyvin lievä tuuli. Olin aamupäivän ulkona ja staijailin pihassa kevätmuuttajia. Näin yhden sepelkyyhkyn matkaavan matalalla N, kuulin yhteensä kolme kertaa kiurun äänen, itse ääntelijää en nähnyt. Sitten vielä iltapäivällä ennen sisälle menoa näin yhden haukan kaartelevan Sorvajärven päällä'. Lintu eteni myös suoraan N. Tulkitsin haukan olevan buteo sukua. Eli muuttoa on!

Käytiin Harjunmäellä staijaamassa 3,5 h. Keli oli tosi aurinkoinen mutta se tuuli joka yltyi aina silloin tällöin meitä tosi haittaavaksi, kaukoputki kaatui (onneksi ei mennyt rikki). Siirryimme hieman alemmaksi jotta tuuli ei pääsisi puremaan niin pahasti. Päivän nuotiomakkarat saatiin paistettua ja mieli oli siltä osin tyydytetty. Päivän muutto oli tosin täysin olematonta, vain kolmen kiurun osalta päästiin toteamaan niiden saapuminen tänne osaan pohjolaan. Myös paikallinen hiirihaukka oli jo saapunut reviirilleen. Mutta päivän päätavoite eli Harjunmäen kevätkauden aloitus tuli tehtyä.

Kerron vielä hauskasta tapahtumasta jonka pääsin todistamaan aamuvarhaisella kotona. Kuuden aikaan herättyäni menin keittiöön ja katselin ulona olevaa ruokintaa. Siellä ei vielä ollut paljon lintuja mutta katseeni kiinnittyi kahteen jänikseen jotka olivat pellolla. Nehän "tappelivat" nyrkit heiluen! Hetken siinä läimittyään toinen toista ne lähtivät jotain pakoon kuusiaidan luokse. sieltä palasi vain yksi takaisin joka meni talon taakse. Oli hauska nähdä jänisten tappelua, olen vain  kuullut sellaisesta mutta nyt jo omin silmin todistin sellaista tapahtuvan.

Tänään lauantaina on sää sateen savyttämä, vesisade surmaa vanhan lumen joten kaikki on eteenpäin! Nurmikoille ja pellolle alkaa tulemaan jo pälvipaikkoja joten kiuruilla ja töyhtöhyypillä on evästelypaikkoja. Miksi ei myös kottaraisilla, lintu on vaan huolestuttavasti vähentynyt, ollut jo pari kolme vuosikymmentä  mutta aina silloin tällöin linnun näkee. Uskon että myös tänä vuonna saan linnun tonttipinnoihin. Näin tänään kolme mustarastasta omalla ruokinnalla, niistä yksi oli ainakin selkeä koiras keltaisella nokalla varustettuna, muut kaksi lienevät  nuoria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti