keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Mustarastaan kevätluritusta

Sadesää on valloilla ja ulkona "ei voi kuluttaa aikaa". Kuitenkin nopeasti käytynä pihamaalla kuulin kuinka mustarastas viritteli lauluaan, se oli hieno merkki keväästä vaikka aina ei siltä tunnu. Ulkona puut "kuivuvat" kevätilmassa, onhan niillä aikaa heinäkuulle kuivahtaa. Eiköhän aurinkokin rupea jo lämmittämään. Kieltämättä se oli hieno hetki kun kuulin mustarastaan lurittelua!

Sunnuntaina oli jälleen sateinen ilma, mutta ei satanut maahan asti vaan pilviharsoa roikkui taivaalla. Olin hetken pihassa puuhastelemassa, mielestäni varislinnut olivat hyvin esillä, pari korppia ja ainakin kolme närheä pitivät omaa ääntelyään. Pitkästä aikaa näin kuusitintin ruokinnalla, olen vain kuullut sen lauluntapailua mutta itse laulajaa en ole päässyt näkemään. Katseeni kiinnittyi taivaalla hyvin korkealla lentävään lintuun, sehän olikin harmaalokki joka kierteli suunnaten W-suuntaan.sekin on yksi kevään merkki kun lokkeja rupeaa näkymään. Laulujoutsenen ääntelyä kuului myös Lavajärven W-päästä, itse valkokauloja ei tullut näköpiiriin.

Maanantaina kuljeskelin pihamaalla, satoi hieman. Päätin tarkastella tuon Lavajärvessä olevan sula-alueen, siitä kehittyy vielä tälle keväälle hyvä sula johon järven tähän päähän kertyvät sorsalinnut tullevat ensi kertaa, jopa joutsenet ovat olleet siinä muina vuosina. Vielä ei ollut ketään uimassa siinä mutta pianhan sinne ilmestyvät ekat telkät etc...Huomasin kuitenkin jonkun isomman linnun vilahtavan ruokinnan suunnalla, siinä lensi varpushaukka (k) matalien katajapuskien lomassa ristiin rastiin hakien kovasti saalista. Se selittää miksi ei ruokinnoilla ole pikkulintuja! Ovat ne niin arkoja kun on oma henki kyseessä. Yhden laulujoutsenen näin lentävän/kiertelevän E-suuntaan, hakiko se sulapaikkaa tai sitten lajitovereitaan.

Keskiviikko oli jälleen leuto päivä, aamulla kömpiessäni kahvinkeittoon näin eturuokinnalla kaksi mustanpuhuvaa lintua ruokinnan alla, mustarastaita oli nyt jo kaksi yksilöä.  Mura on hieno lintu ja komea pitkine pyrstöineen. Samoin näin kolme närheä takaruokinnalla metsän siimeksessä, yhdessä oravan kanssa ne tyhjensivät talipallojen jämiä.

Näin se kevät edistyy, seuraava tapahtuma on kevätkauden avaus Harjunmäellä perjantaina, on luvassa aurinkoinen aamupäivä eikä pakkanen paljon puristele. Kävin hakemassa jo nuotiopuita ja sytykkeitä makkaranuotiota ajatellen. On jälleen hienoa mennä keväiseen hiekkaharjumäkeen, tiedä sitten paljonko lunta on tarvottavana. Kuitenkin se on kevät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti