torstai 28. maaliskuuta 2019

Sulassa jo elämää

Keskiviikkona 27.3. oli siinä pienessä sulassa jo elämää, kävin tarkastamassa sulapaikan ennen kuuden uutisia ja huomasin siellä kaksi joutsenta ja telkkäparin. Hienoa, oma ennustukseni kävi toteen ja ensimmäiset linnut elävöittävät Lavajärven itäpään elämää.

Tarkistin sulan heti aamulla ja telkkäpari uiskenteli siellä edelleen. Joutsenet (2) olivat siirtyneet hieman isommalle sulalle järven länsipäähän(?), ainakin ääniä kuuluu sieltä päin. Tänään en herännyt aamulla aikaisin vaan menin pihaan sitten kun olin noussut kasin jälkeen. Laskeskelin lajit kuitenkin mielessäni ja sain jälleen saman luvun (n 15) eli ei tarvitse herätä hirmuisen aikaisn. Kuulin ja näin aamulla kuitenkin hyvin keväisiä lajeja; kiurun (1), sepelkyyhkyn (4), harmaalokkeja (2) mustarastaita 5 kpl ja joutsenia kymmenkunta kiertelevän sinne tänne. Myös yksi kuusitintti lauleskeli lähimetsässä.

Iltapäivän aluksi kävin jälleen pihamaalla ja kuuntelin tavallisuudesta poikkeavaa ääntä. Sieltähän paljastui harmaapäätikka joka kuikutteli tuossa aivan lähellä rantapuissa. Telkkäkin uiskenteli yhä sulassa puolisonsa kanssa. Nyt on tiedossa mielenkiintoinen retki Harjunmäelle. Soittelimme äskettäin ja sovimme lähtevämme pe aamuna staijailemaan, syömään nuotiomakkarat keväisessä harjumaisemassa. On luvassa tämän kevään lämpöisin päivä joten odotukset ovat korkealla, ties vaikka mitä nähtäisiin. Odotan ainakin että teeret olisivat soitimella, niitähän on siellä aika tokka aina keväisin pitämässä omaa metelöintiään. Teeren kukertelu kuuluu kevätääniin, olen jopa yrittänyt kuunnella kotipihalle mutta en ole ainakaan vielä saanut teerestä tälle vuodelle tonttipinnaa.

Illalla saunottiin ja tein saunomisen vilvoittelun ohessa jälleen "lintulaskennan" eli montako lintulajia kuulen, tavoitteena on kymmenen lajia. En aivan päässyt tavoitteeseen vaan jäin neljä paitsi. Kaksi tiaislajia, viherpeippo, keltasirkku, punatulkku ja varis. Pian pääsee siihen että kymmenen lajia on must. Nyt on tonttipinnat 33 tälle vuodelle, matkaa sataan lajiin on vielä paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti