perjantai 29. maaliskuuta 2019

Harjunmäellä 29.3.2019

Vietettiin hieno aamupäivä Harjunmäen sorakuopilla. Pakkasta ei ollut lainkaan mutta tuuli oli harmittavan kova, jos seisoi yli 5 m päässä ei kuullut kaverien puhetta vain tuulen huminaa korvissa ja täytyi kysyä että mitä sanoit.  Aurinko paistoi täysin kirkkaalta taivaalta, oli upea keväinen päivä. Hanski ja Kari olivat ehtineet mäelle jo ennen seitsemää, me puolestaan hieman jälkijunassa Helgen kanssa. Jälleen kerran saatoi todeta sen että linnut liikkuvat heti aamutuimaan, sillä muutto "pysähtyi" siinä 10:n jälkeen.

Hanhia muutti päivän aikana 450 yksilöä, tässä luvussa ovat mukana määritetyt metsähanhet (78) ja kanadanhanhet (5). Todennäköisesti kaikki olivat metsureita mutta aina on pieni mahdollisuus myös muihin hanhilajeihin. Joutsenia todettiin muuttaviksi 74 ja lisäksi oli vielä paikallisena joitakin kierteleviä.

Mustanpuhuvan merimetson löysi Hanski loppupäivästä, yksi yksilö näkyi kiertelevänä. Jos taivaalla näkyi joku parvi oli se suurella varmuudella töyhtöhyyppiä, niitä summattiin liki 300 yksilöä. Pienemmistä linnuista saatiin merkintä havaintovihkoon niittyirvinen (2m), hemppo (1m) ja kiuruja (74), isoin parvi oli 10 yksilöä. Päivän ehkäpä mielenkiintoisin todettu muuttaja oli kangaskiuru joita voitiin merkitä varmasti 5 m. Yksi kaveri jäi pyörimään harjun paikkeille ja lauloi hetken aikaa samalla häiriten eri yksilöiden erottamista. Yllättävän äänen saimme kuulla kun havaitsimme kolmen pikkulinnun nousevan taivaalle, pikkuvarpusia tuolla hiekkaharjulla.

Pikkukäpylintu lauloi harjulla (kuva T Palomäki)
Rastas muuttoa ei vielä ollut vaikka oli ollut lämmin yö takana, näimme mustarastaita 3 m ja kulorastaita todettiin 2 kiertelevää yksilöä. Kottaraisia nähtiin edes 8 yks. Peippomuuttoakaan ei vielä ollut, luku jäi vaatimattomaan 9 m. Pajusirkku (1 ) kuultiin palanneen vai oliko muuttava. Värikkäitä pulmusia näimme seitsemän linnun parven, joka jäi hetkeksi paikalliseksi mäen päälle. Pulmunen on hieno lintu jonka toivoisi näkevänsä useammin.

Petolinnuista saimme vain kahta eri lajia, varpushaukkoja todettiin kaksi eri yksilöä paikalliseksi sekä hiirihaukkoja näimme yhteensä 9 joista vain 2 todettiin muuttaviksi ja seitsemän lintua olivat palanneet reviirilleen.

Tässähän tätä listaa poimittuna tiirasta josta ne saadaan hyvin kaikkien käytettäviksi. Yllättyneimpiä olimme hiekkaharjulta puuttuvien teerien suhteen, muina vuosina siellä on ollut yli 40 yksilön soidintava joukko josta nyt on havainto vain rippeistä. Toki niitä nähdään aina silloin tällöin mutta se pulinan puute on silmiinpistävää. Päivän lajien yhteissummaksi saimme jo yli 30 lajia, se on hyvä määrä ottaen huomioon varhaisen kevään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti