keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Upeat kevätpäivät

Kevään voimaa, kerrankin on 10 päivän säätiedotuksessa jokainen päivä auringonpaistetta. Mitä nyt yöllä on pakkasta jonkin verran mutta kasilta rupeaa jo äiti aurinko paistamaan ja lämmittämään. On paljon tapahtumaa lintujenkin rintamalla. Tänään näin aamulla koiras peipon ruokinnalla, varhain ne tulevat katsastamaan pesäpaikkoja, naaras yksilöt tulevat parin viikon sisälllä. Kävin Kirkkojärvellä katsomassa kevään ekoja sorsalintuja, siellä oli 12 telkkää, kuusi kumpaakin sukupuolta. Viisi sinisorsaa uivat myös sulassa Muita sorsia ei vielä ollut näkyvillä. Ajoin seuraavaksi Viljakkalaan ja ajomatkalla näin Suomen kansallislintuja ruokailevan ensimmäisillä pälvipaikoilla lähes neljäkymmentä valkokaulaista kevääntuojaa. Kotoisella Lavajärvellä lenteli yksi pariskunta vähän sinne tänne. Kunpa tuo sulan alku leviäisi niin kyllä sinne kelpaisi laskeutua. Ruokinnalla oli tänään ainakin 5 mustarastasta.

Hienojen kevätpäivien kunniaksi päätin tempaista  ja suoritin ekan pihatarkkailun, 26.3. klo 7.30-9.00. Keli oli tosi upea, pilvetön taivas, pakkasta aamusta -7 astetta ja lopetettaessa -1 aste.Sain kasaan kaikki tutut lajit ja yhden isomman petolinnun. Lintuja kertyi 14 lajia + juuri kellon käydessä yhdeksää nuori merikotka tuli E:stä ja liiteli matalalla suoraan Lavajärvelle. Lintu oli kiertelevä eikä muuttava. Siinä kun istui pihassa lämpimästi pyntättynä ehti paljon pohtia maailman menoa ja kuunnella kevään ääniä. Lavajärvi aina silloin tällöin piti kovahkon kumahtelun ja tuli heti mieleen että enpä haluaisi nyt mennä jäälle vaikka sen tietäisi että jäätä on riittävän vahvasti kannattaakseen tällaisen pienen miehen. Mutta sen jään humahtelu oli niin pelottavan kuuloinen ääni. Sulassa oli joutsen pari vähän aikaa kadoten Lavajoelle päin. Viherpeippo oli äänessä eniten, jonkinlaista soidinta esittäen. Summasin huiluäänisiä mustarastaita ehkäpä neljästä suunnasta ja siihen lukuun voi vielä lisätä ruokinnalla olleet kolme. Mustarastas on saapunut!

Pidin keskiviikkona uuden pihastaijauksen, täytyisi uskoa jo toisesta kerrasta että pihasta tulee n 15 lajia. Tänään ei tullut uusia muuttajia, parhaimpana pitäisin kurkea, jonka ääni kuului ahkerasti järven toiselta puolen. Toennäköisesti Laurilan peltojen W-päädystä. Mustarastaita oli tänään neljä kaveria, eipä niiden huilu ääniä kuulunut aivan niin paljon kuin eilen. Ehkäpä keltasirkut olivat tänään eniten äänessä, pihan puissa niitä oli parinkymmenen linnun parvi. Nyt alkaa sellainen vaihe jossa täytyy katsoa jokainen yksinäinen lintu tarkasti. Sääennusteiden mukaan lämmintä ilmaa puskee lounaan puolelta lähipäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti