sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Pieni virhe ja laskennat

Hupsista, meikäläinen oli unohtanut että Siivikkalan laskenta mennäänkin jo perjantaina. Hätäkö tässä, en ollut menossa sinne, pojat hoitavat sen. Tässä kuulin jo että koskikaroja oli ollut jopa kaksi kappaletta. Reissu on puolivälissä, makkaratulia viritellään, kuvasta päätellen hieman savuista hommaa! Huomenna on Lavajärven laskennan vuoro, ainakin sää suosii, onko lintuja, se selviää yön nukkumisen jälkeen.

Olipa huima iltapäivä, kun aurinko paistoi täysin kirkkaalta taivaalta ja löysin tuulettoman paikan, istahdin katselemaan keväistä luontoa. Näin heti varpushaukka naaraan joka lensi melkein pahki meikäläiseen. Sitten huomasin yllättäen pienenkokoisen petolinnun lentävän järveltä päin. Lintu osoittautui ampuhaukaksi joka oli ilmeisesti saalistamassa, lintu lensi kuitenkin suoraan NE joten tulkitsin sen olevan muuttomatkalla. Iltapäivän kruunasi uljas merikotka joka myös lensi matalalla suoraan N. Iltapäivän tunnit ovat petolintujen aikaa.

Lavajärven laskenta käveltiin lauantaina 2.3. Aluksi sää oli aivan ok mutta puolilta päivin keli muuttui aikalailla, tuli lumisadetta ja tuuli yltyi. Kuitenkin reissun alku saatiin tehdä aivan hyvässä kelissä. Päivän sankareita nähtiin yht 399 lintua. Sinitiainen sai kultamitalin (81), talitiainen (79) jäi niukasti hopealle ja yllättäen naakka (63) sai pronssia. Kuitenkin keltasirkku (62) jäi yhden linnun verran mitalista. Viherpeippo (53) oli seuraavalla sijalla. Seuraaviin oli sitten aikalailla matkaa. Pikkuvarpunen (16), käpytikka (7) ja harakka myös 7 yks. Seuraava laji oli yllätyksellinen eli laulujoutsen (6), 4 nuorta ja 2 vanhaa. Samassa paikassa Lavajoella uiskenteli myös 3 sinisorsaa, niitä oli nähty kymmenkunta joitakin päiviä sitten. Myös koskikara oli vielä talvehtimispaikallaan. Sitten oli myös neljä hömötiaista, kaksi kuusitinttiä ja yhden edustajan voimin vielä löytyi palokärki, mustarastas, närhi, töyhtötintti. Kuulimme yhden kerran pikkukäpylinnun ääntä. Laji oli tälle laskennalle uusi laji. Viimeinen laji tuli varpushaukasta (k) joka yritti saalistaa evästä itselleen siinä onnistumatta. Näimme kaikkiaan 21 eri lajia, määrä on aivan hyvä ottaen huomioon päivän lumisateen.

Tämä varpushaukka on viime vuonna kuvattu, samalla paikalla oli tämänpäiväinen peto
Tehtiin uusi ennätys lintumäärän suhteen. Melkein 400 lintuyksilöä on huima määrä, puolivälissä ennen lumisateen alkua oli jo koossa 350 lintua ja loppumatkalla tuli vielä n 50 lintua. Mihin määrään olisikaan päästy jos keli olisi jatkunut edes siedettävänä. Lajimäärä 21 on hyvää keskitasoa ottaen huomioon vielä puuttuvat "helpot" lajit, esim puukiipijä. Kiipijä vaatii hyviä metsäpätkiä jotka meillä järven kierrossa puuttuvat, meillähän on reitti pelkkää tiemaastoa. Samoin korppi jäi puuttumaan vaikka ainakin järven itäpäässä on selkeä reviiri.

Takamaan laskenta oli ollut menestyksekäs, kiikariin tarttuivat merikotka, varpuspöllö, pikkutikka, harmaapäätikka ja kaksin kappalein isolepinkäistä. Lajimäärä nousi aivan huippulukemaan ollen 27 lajia. Laskijoita oli kolme joten heillä oli hyvät tarkkailijat. Ainakin sää suosi heitä, aurinko paistoi täysin kirkkaalta taivaalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti