perjantai 8. maaliskuuta 2019

Kun soivat saunan kiukaan urut, pois unhottuvat arjen surut

Tuo otsikon loru löytyy meiltä saunasta. Se on oiken hyvä toteamus ja sopii tähän elämään. Eihän sitä tarvi aina olla mitään varsinaista surua mutta ainahan sitä löytyy jotain pohdittavaa. Saunan lauteilla on ihminen "paljaimmillaan", yksin omien ajatustensa kanssa.

Olin keskiviikkona illan tullen pihamaalla, kuulin lehtopöllön ääntä taas, täytynee illan tullen vielä kuunnella jos olisi muitakin pöllöjä äänessä. Sisään tullessa katseeni kiinnittyi pellolla etenevään jänöjussiin joka menikin kovaa vauhtia tuon avoimen peltoaukean yli. Kyllähän sitä henkensä pitämiseksi kiirehtii.

Koskikaroja ilmoitettiin 131 karaa löytyvän Pirkanmaan puroilta. Pirkanmaan talvehtimaan saapuneet koskikarat ovat lähes kokonaisuudessaan Norjan ja Ruotsin Kölivuoristosta. Suomen pesivä kanta muuttaa puolestaan Suomesta Venäjän Karjalaan. Ensimmäiset karat saapuvat lokakuun loppupuolella. Karat ovat hyvin uskollisia talvireviireilleen ja palaavat niille talvehtimaan. Pirkanmaan talvikannaksi voisi arvioida enimmillään 350 karaa. Koskikara voi myös pesiä Pirkanmaalla, mutta näin tapahtuu hyvin epäsäännöllisesti ja vain muutaman parin voimin. Suomen pesimäkannaksi arvioidaan 350 paria ja talvikannaksi n 4500 yksilöä. Koskikara on uhanalainenn vaarantunut laji!

Nyt on kevättä ilmassa, vaikka sää on sateinen. Lumien pinta putoaa päivittäin ja maata rupeaa näkymään. Tänään katselin kuinka naapurin mies meni mönkijällä perässä joku pilkkikatos. Itse en menisi enään tuonne jäälle, ainakaan mönkkärin kanssa. Päivän puuhana oli remonttijätteestä poltettavan erottaminen, lastulevyä meillä palaa lähipäivinä. Se on aivan sama mitä polttaa kunhan se palaa ja tuottaa näin lämpöä. Vaikka nyt rupeaa jo olemaankin lämpöä muutenkin.

Lintumaailmassa ovat kevään tuojat jo porteillamme, niitä näkee aivan pianjo taivaalla ja pensaissa. Kiurut , kottaraiset, töyhtöhyypät, lokit (kala ja harmaa) ja laulujoutsenet ovat ensimmäisten joukosssa. Näin tänään kaksi joutsenta lentävän Lavajärven päällä, tulivatko katsastamaan mahdollista pesäpaikkaansa. Ainakin siltä niiiden lento näytti, niin matalalla ne mennä kailottivat ja katosivat taas jonnekin. Se olisikin aika yllättävä paukku jos ne pesisivät järven tässä päässä. Tänään näin myös korppipariskunnan lentelelevän jälleen aika matalalla, olisiko niillä myös reviiri tässä lähellä.?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti