perjantai 5. huhtikuuta 2019

Peippo on jo yleinen

Tänään keskiviikkona 3.4. tein (taas) aamuvakion tontilla, se kannatti. Jo senkin takia että tulee noustua ylös aikaisin, sillä aamut ovat parhainta aikaa näin keväisin. Sitten vielä senkin takia että sain tänään joitakin uusia tonttipinnoja tälle vuodelle. Sain kasaan tänään 26 lajia, odottamiani rastaita ei paljon näkynyt, vain mustarastaita (n 5) oli ruokinnalla ja maastosta kuului myös laulua. Päivän toinen rastas laji oli räkättirastas jonka kuulin ääntelevän naapurin metsikön takaa. Muut rastas lajit jäivät puuttumaan, ainoastaan kerran olin kuulevinani kulorastaan kellonveto-ääntä mutta se jäi siihen kertaan joten en laittanut lajia siitä itselleni. Päivän toinen uusi laji uuttukyyhky, jonka näin lentävän pihan yli suoraan NE. Pidän havaintoa 100% varmana, sen verran hyvin näin sen kyyhkyn lyhyehköt, tylppäpäiset siivet, linnun värityksen! Metsähanhia hieman odotin myös mutta tänään täytyi tyytyä yhden hanhen ohilentoon. Aamuni alkoi hyvin kun kuulin urpiaisen äänen. Päivemmällä näin myös hömötiaisen pitkästä aikaa. Koko aamupäivän kuulin peippojen laulun liverrystä, se on jo täysin levittäytynyt näille leveysasteille.

Torstai on toivoa täynnä, näillä ajatuksilla mentiin Harjunmäelle staijailemaan aamuksi to 4.4. Kovahko tuuli oli jälleen vieraanamme joten eipä siellä oikein nautittu olosta. Aamun hetket ovat ne tärkeimmät, niiden aikana nähtiin paljon harmaahanhien jonoja menevän pääasiassa NE suuntaan. Saimme kasaan n 30 lajia aamupäivän aikana, lähdimme kotiliesien pariin jo kymmeneltä joten päivän petolinnut jäivät näkemättä. Paitsi kaksi maakotkaa jotka havaitsimme paikallisena lähiseudulla. Niistä täytynee raportoida rengastajalle! Myös kangaskiuru ol jälleen äänessä, liekö tullut pesimäalueelleen? Ehkä voisin vielä mainita hempon ja pajusirkun jotka myös havaittiin. Näin illansuussa vielä hiirihaukkoja kaksin kappalein kisailemassa kotitalon päällä, huomasin linnnut vain vilauksen omaisesti katsoessani makuuhuoneen ikkunasta.

Palomäen kuvaama viherpeippo
Tänään perjantaina pidin jälleen oman aamuvakion klo 7.30-10. Pihan lajit kasvoivat jälleen kolmella, punarinta viivähti hetken pihan puissa laulaen tovin. Järripeipon ryystävää ääntä kuulin ainakin kolmelta linnulta ja sitten isokoskelo (kn) lensivät pihan yli. Sitten ehkäpä paras havainto oli kun näin kolme uuttukyyhkyä lentävän myös pihan yli. Lyhyehköt siivet, töpäkämpi muoto eikä valkoista "sepeliä" näkynyt joten uskalsin määrittää linnut uuttukyyhkyiksi. Myös palokärki lensi pihan yli järven toiselle puolen josta hetken kuluttua kuului myös palokärjen ääni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti