tiistai 2. huhtikuuta 2019

Aamuvakio tontilla

En ollut kyvykäs lähtemään tänään Harjunmäelle joten tyydyin tarkkailuun kotitontilla. Ilman kelloa heräsin jo kuuden jälkeen, söin aamupalan rauhassa ja siirryin vähitellen ulkotiloihin. Heti olivat joutsenet liikkeellä, summasin niistä 25 m  hyvin pieninä parvina suoraan N. Vuoden tonttipinnana sain merkitä metsähanhen, niitä oli 3 kiertelevää ja isohko parvi (n 40) yksilöä suunnaten myös suoraan N. Peippojen laulua on ruvennut kuulemaan jo paljon yleisemmin. Telkkäpari oli myös Lavajärven sulassa. Kiuruja kuulin yhteensä kolme kertaa, kaikki tuntuivat suuntaavan myös N-suuntaan. Tässä oli tämän aamun muuttoa tontilta havaittuna.

Olen tällä viikolla pitänyt omaa aamuvakiotani, pari kolme tuntia seurailee lintumaailmaa, kirjaan havainnot ylös.Tänään sunnuntaina oli heräämisen kanssa vaikeampaa kun oli kelloja siirrelty taas kohti kesää. Uutena lajina sain vihervarpusen kun kuulin sen äänen. Nyt ovat tonttipinnat tälle vuodelle 35, on hyvä alku kohti sataa lajia. Aamun "parhaimpina" lajeina voisin nostaa vihervarpusen lisäksi harmaapäätikan ja palokärjen. Sitten ennen puoltapäivää huomasin sulassa sinisorsaparin, hyvä pihapinna. Samoin ip näin vielä yhden kiertelevän kurjen ja paikallisen hiirihaukan joka oli tn menossa saalsistamaan Laurilan peltoaukealle. Hiirihaukan myötä vuoden tonttipinnat nousivat 36:teen. Kevättuuli on noussut tosi kovaksi, metsän puut ovat taipuneina aivan kaarelle. Jos niiden juuret eivät ole kunnolla juurtuneet tulee paljon tuulikaatoja. Se on kai sitä metsän luontaista uudistumista.

Rastaita odotellaan
Maanantaina en herännyt aikaisin, mutta kun olin saanut itseni jalkeille menin staijailemaan kotipihaan. Sain aamupäivän aikana vajaat 20 lajia, kyllä tuli sellainen fiilis että yöt ovat olleet liian kylmiä ja pikkulintujen muutto on pysähtynyt. Sitten kävi hyvä tuuri kun hyvä lintumiesystävä Miika soitti ja pyysi mukaan autolla katsastamaan hanhia Hämeenkyröön. Retkestä tulikin aivan mainio, näimme satoja hanhia, joitakin kymmeniä joutsenia, petolinnuista vain hiirihaukkoja (3). Retki opetti taas että vaikka olisi takana kuinka monta vuotta tätä harrastusta, ei kuitenkaan osaa/muista kaikkia tuntomerkkejä vaan on hyvä kaivaa lintumiehen raamattu ja opiskella jälleen! Niiden satojen hanhien joukossa oli myös harvinaisempia lyhytnokkahanhia ja niiden tuntomerkkien kanssa meinasi tulla stoppi mutta onneksi Miika oli oppinsa lukenut ja pystyi auttamaan kaveria. Tänään ei tullut uusia pinnoja tontille.

Myöskään tiistaina ei tullut uusia. Aamuvakiossa sain kasaan 24 lajia, pidän määrää aivan hyvänä ajatellen aikaista ajankohtaa! Parhaita olivat tänään hiirihaukka, jonka tulkitsin olevan reviirillään sekä harrmaapäätikan jonka ääntä kuulin aamun varhaisimpina tunteina. Kolmas hyvä havainto oli kun näin n neljänkymmenen metsähanhen parven pyörivän tässä talon päällä. Nyt ovat kelit kohdallaan, on vain ajan kysymys koska rupeavat punarinta tiksuttamaan ja rastaat esiintymään voimalllisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti