tiistai 16. huhtikuuta 2019

Senaattorista tuli tonttipinna nro 145

Tein aamuvakion eli pari tuntisen aktiivistaijailua kottontilla. Heräsin (vasta) seitsemältä ja siitä heti toimiin, Tutut lajit kertyivät listalle, tunnin kuluttua oli jo koossa parisen kymmentä lajia, ei maata mullistavaa mutta sitten tuli hyvä "pommi". Näin kotipihasta Lavajärven sulaan laskeutuvan kolme sorsalintua, kävelin hieman lähemmäksi ja näin yhden isokoskelon (koiras) ja kaksi muuta koskeloa. Hetken siinä katselin ja odottelin näiden kahden tulevan paremmin näkyviin. Tulivathan koskelot ja huomasin niiden olevan hieman eri sorttia kuin isokoskelo. Tukkakoskeloitahan ne olivat. Hieno, yllättävä tonttipinna! Numeroksi senaattorit, tukkakoskelo tieteelliseltä nimeltään  "mergus senator" saivat 145, tämän vuoden tonttipinnoissa laji oli 53. Eli hyvässä vauhdissa ollaan.

Iltapäivän alussa kuulin kurkien ääntelyä jostain taivaalta, en löytänyt parvea mutta meno päällä siellä jossain oli kurkia.samoin näin metsähanhien parinkymmenen yksilön parvrn etenevän suoraan N. Tässä parvessa oli yksi selvästi isompi kaveri, minulla ei ollut kiikareita käsillä joten se määritys jää auki. Nyt kelit hellivät meitä maan matosia. Taivas on täysin pilvetön eikä tuulta ole nimeksikään. Tämä täytyisi muistaa sitten kun tilanne on hieman toinen, käy joko kova tuuli tai sitten taivas on auki ja sieltä valuu vettä.

Haravoittin piha-aluetta syksyn lehdistä jotka ovat nyt paljastuneet lumen alta, huomasin ylitseni lentävän aivan kuin lokki mutta eihän se ollutkaan lokki vaan sinisuohaukka (k) joka muutti aivan matalalla suoraan NE. Sisusta tuli pihapinna nro 54 tälle vuodelle, tästä on hyvä jatkaa kohti sataa!
Huomenna menen Harjunmäelle staijaileen ja tavaroita pakatessa kävin ulkona, huomasin taivaalla menevän 40 kurkea hienossa aurassa pohjoiseen. Ehkä kurjilla ja muilla isommilla linnuilla on jo paineita muuttaan, se on varmaankin hyvä ja hieno asia huomisen retken kannalta, raportoin tänne päivän saldoa ja menestystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti