lauantai 26. tammikuuta 2019

Pihabongausta 26.1 ja 27.1.2019

Taas lähestyy vuoden pihabongaustapahtuma. Siinähän katsellaan talvipihan lintuja, kerätään valtakunnallisesti tietoa mitä lintuja on havaittu 26. ja 27.1. talvipihoillamme. Yhden tunnin ajan jos jaksaa laittaa ylös kaikki tipuset mitä havaitseejoko lauantaina tai sitten sunnuntaina, kuinka sitten ehtiikin havainnoimaan. Vielä jos saa ne havainnot ilmoitettua pihabongaussivuille niin hyvä! Meikäläisen tavoitteena olisi havaita edes yksi puukiipijä ja hippiäinen, nähdä tai kuulla. Siinä on oiva tavoite tammikuuksi!

Sauna kuuluu suomalaisen arkeen, niinpä kävimme torstaina huuhtomassa päivän hiet ja nauttimassa löylyistä.  Pääsin käymään taas hangessa, nyt täytyy myöntää että pitkään mietin että menenkö vai en. Löylyjen jälkeen olin kuitenkin valmis tähän "urotekoon", hieman hirvitti heittäytyä puuterilumeen kun sieltä ei pääse niin nopeasti ylös.  Kuitenkin rohkaisin mieleni ja sinne kaaduttiin, tuli hyvä olo! Sehän on tietenkin tarkoituskin. Ent Lavajärven koulun kentältä kuuluu aina silloin tällöin nuorten huudahduksia, sehän on hieno merkki, elävän kylän merkki. Täytyiskö kaivaa omatkin hokkarit esiin ja mennä mukaan! No jos sitten joskus toiste, täytyy muista että mittarissa on melkein 60 eivätkä ne luut parane nopeasti. On aika leikkien ja laulujen, nyt ovat vuorossa toiset ajat!

Aina kun menee terassille niin sitä tavoittelee pöllöjen ääniä. On vielä varhaista pöllöille ruveta soidintamaan, helmikuussa voivat ensimmäiset myyränpurijat huhuilla mutta maaliskuu on varminta aikaa lähteä pöllöretkelle. Tänään perjantaina ei tullut mitään ihmeellistä plakkariin, tuiki tavalliset ruokinnan linnut, joskin aika hyvät määrät: keltasirkkuja n 40 yks ja pikkuvarpusia n 50 lintua. Sitten ovat vielä päivän lintuihin lisäksi sinitiaiset n 30 ja talitiaiset n 25 lintua. Viherpeippoja en tänään hokannut kuin kymmenkunta. Varislinnut ovat aikalailla vähissä, naakkoja alle kymmenen ja harakoita vain 5 yks. Närhiä en ole havainnut aikoihin. Käpytikkoja on ainakin yksi päivittäin. Sitten tämä suosikkilintuni, kuusitiainen lauloi jo yhden kuusen latvassa, sehän tietää kevättä!

Pihat on bongattuna, lauantaina klo 10-11 suoritin tämän velvollisuuden. sain kasaan hulppeat seitsemän lajia. Pikkuvarpunen oli enemmistönä, arviolta 30 yks. Sinitinttejä löytyi parinkymmenen linnun verran ja serkkuaan tallaria kymmenkunta. Keltasirkkuja oli joitakin ja yhden linnun verran sain merkitä hömötinttiä, harakkaa ja kauenpaa kuulunutta varista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti