tiistai 8. tammikuuta 2019

Takamaan laskentaa ja talvipäiviä tammikuussa

Olemme Jämsän Miikan kanssa perustaneet laskentareitin Ylöjärven Takamaalle vuonna 1993. Sitä kierrettiin innokkaasti, pituudeltaan se reitti on 12 km, kylläkin maantieta pitkin suurin osa. Ainoa paikka missä poiketaan tiemaastoista on Vähä-Vahantajoen laskujoella, missä koskikara usein talvehtii. Parhainpia havaintoja on pähkinänakkeli Takamaan kylältä. Tänä vuonna jätin retken väliin kun olin juuri ollut vastaavassa laskennassa Siivikkalassa. Retkellä oli onneksi laskijoita, tänään oli Miikan mukana kaksi muuta linnuista kiinostunutta. Päivän lajimäärä oli 19 ja yksilömäärä niinkin iso kuin 462! Laskijat valittelivat kuitenkin keltasirkkujen ja viherpeippojen niukkuutta. Tiaisia ja naakkoja oli muuten runsaasti.

Seitsemäs päivä on valjennut pilvisenä, lauhana talvipäivänä. Kävin laittamassa ruokintaa kuntoon ja heti tuli kuusitiainen katsomaan mitä olisi tarjolla. Lintu oli parhaimmillaan alle metrin päässä, se on hyvin utelias tiainen jonka erottaa hyvin tiaismassasta. Se oli meikäläiselle tälle vuodelle tonttipinna! Keli on hyvin keväisen oloinen mutta sen tietää että paukkupakkaset ovat vielä tulossa. Huomasin  jonkun pitkäsiipisen linnun lentävän matkalentoa suoraan pohjoiseen. Jos oltaisiin kuukausi eteenpäin niin olisin juossut hakemaan kaukoputkea, mutta todennäköisesti myöhästynyt. Niin rivakasti lintu eteni. Lintu oli varmaankin korppi?!


Palomäen kuvaama urpiainen
Kasi päivä on lopuillaan ja pieni hiki pinnassa kun kävin ulkona ja kolasin piha-alueen johon oli viiden sentin kerros uutta lunta ilmestynyt sitten edellisyön. Hieman turhaa hommaa se oli mutta jokainen kolanveto on eteenpäin ja poissa huomiselta. Tänään vietettiin anopin luona rattoisa kahvihetki kun siellä oli myös anopin sisko miehensä kanssa. Heidän kanssa juttu luistaa! Kuulin myös hyvän vanhan kansan sanonnan; "Pianhan tämäkin vuosi menee, viedään kuusi ulos ja tuodaan koivu sisälle!" Siinä lauseessa kiteytyy hyvin suomalaisten vuodenkierto, joulusta juhannukseen. Nyt tuntuu päivä jo pidentyneen selvästi, kunhan on vaan pilvetön päivä niin valoisuutta riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti